Donkerrood van kleur, middel tot intens. In de geur tonen van donker fruit, rokerig, toast, wat hout, kersen, bijna nebbiolo-achtig, blauwe pruimen en iets lavendel. Vol in de smaak, rijpe tannines, ceder, zwarte kersen en bramen, wat balsamico, drop, Mediterraans van karakter, aangename bite en goed gedoseerd Frans eiken. Lange afdronk met een opwekkende frisheid. Mooi stevig glas wijn, in balans en met een prima bewaarpotentieel.
Wijnbereiding
De druiven komen van het perceel in Finca de Abargues in Marina Alta. Deze 60 tot 80 jaar oude wijngaard is gelegen dichtbij de zee. Na de handmatige oogst en selectie wordt 30% vergist met hele trossen met de druifeigen gistculturen uit wijngaard en kelder. Na de gisting in kleine tanks van 1.000 l wordt de wijn geperst en 12 maanden gelagerd op een jaar oude Frans Allier vaten van 500 l. Na de malolactische gisting lagert de wijn op vat en worden tussen november en mei elke 10 dagen de vaten bijgevuld om oxidatie te voorkomen en de wijn stabiel te houden. Voor botteling wordt alleen een heel lichte filtratie gedaan en sulfiet minimaal toegevoegd.
Gebied gegevens
De DO Alicante valt onder de autónomia Valencia en is een regio in het zuidoosten van Spanje die de naam gekregen heeft van de stad Alicante aan de kust in de provincie Alicante en ligt voor een klein gedeelte in Murcia. De DO omvat ruim 10.000 ha wijngaard, deels gelegen aan de kust, deels in het binnenland, waar in het algemeen de hoogste kwaliteit druiven geteeld worden. Het gebied kent 8 subzones: La Marina Alta, - Baja, Vinalopó Alto, -Medio, -Bajo, l’Alicantí, l’Alcoiá en El Comtat. De subzones La Marina Alta liggen noordelijk van de stad Alicante en Vinalopó ten westen van de stad Alicante. Aan de kust is relatief meer moscatel aangeplant terwijl in het binnenland meer nadruk ligt op de monastrell en garnacha tintorera. Aan de kust is het klimaat mediterraan met ongeveer 400 tot 500 mm regen en in het binnenland warm, met weinig regen, slechts 100 tot 150 mm per jaar. De druivenrassen airén, macabeo, moscatel, monastrell en garnacha tintorera hebben zich prima aangepast aan dit warme landklimaat en groeien vaak traditioneel ‘en vaso’, in struikvorm. Internationale rassen als chardonnay, cabernet sauvignon, merlot en syrah veelal geleide snoei. Grote temperatuurverschillen in het binnenland tussen dag en nacht zorgen dat de druiven hun zuren behouden. De grond is daar stenig met kalk en zand en houdt het weinige vocht wat er is lang vast. Aan de kust vinden we meer kleibodems.
Gegevens producent
Pepe Mendoza is jaren de wijnmaker geweest bij een van de toonaangevende familiebedrijven in Alicante: Enrique Mendoza. Na ruim 25 jaar ervaring is hij een aantal jaar geleden met zijn vrouw Pepa Agulló en hun kinderen een klein gespecialiseerd familieproject Casa Agrícola Pepe Mendoza begonnen met 24 ha wijngaard. Percelen liggen zowel in het hoger gelegen Alto Vinalopó gedeelte (14 ha met monastrell, syrah, alicante bouschet, airén en macabeo) als in Marina Alta in het noorden van de DO (10 ha met giró en moscatel de alejandría). Aanplant is traditioneel 'en vaso' (gobelet) met tussen de 1.000-1.800 stokken per ha, minimaal 30 tot bijna 100 jaar oude stokken, niet geïrrigeerd. Wijngaarden worden biologisch bewerkt en certificering volgt binnenkort. Pepe maakt deze wijnen met minimale interventie tijdens de vinificatie en opvoeding. Dat wil zeggen: soms gedeeltelijke vergisting (tot 30%) met hele trossen, vergisting met natuurlijke gisten, niet meer dan 14% alcohol (dat is laag in deze regio), weinig houtinvloeden, geen klaring, geen koude stabilisatie, heel lichte tot geen (papier)filtratie, minimale toevoeging van sulfiet. De Pureza wijn is een aromatische witte wijn die vergist op de Juan Padilla amfoor. In totaal maakt Pepe maximaal 80.000 flessen per jaar en kan met deze alternatieve manier van wijnbouw en wijn maken met recht een nieuwe ster aan het front in Alicante (en Spanje) genoemd worden.
Serveren bij
Bij geroosterd, gegrild rood vlees, wild, stoofvleesgerechten, pittige, harde en blauwschimmelkazen.
Serveertemperatuur
16 à 18ºC
Overige informatie
De giródruif is een ras dat ook beperkt (7 à 8 ha) voorkomt op Mallorca en verder op Sardinië, waar het dezelfde naam draagt maar waarschijnlijk een ander ras is. Totaal niet meer dan 100 ha. In Alicante bezit Pepe Mendoza 9 ha in Finca de Abargues in het plaatsje Lliber, minder dan 1 km van de zee. Het perceel is geplant tussen 1940 en 1960 en wordt in de traditionele vasosnoei (gobelt) geteeld. Lage plantdichtheid van 1.200-1.300 stokken/ha. Giró wordt vaak verward met garnacha maar is een ander ras met wijnen die meer structuur en tannine hebben. Kleine productie van 5.500 flessen. De hond op het etiket is de teckel Lola die de familie heeft.