rr

Barbera d'Alba 'Maria Gioana'

2020750 ml
€ 19,21

Wijnomschrijving

Wijnomschrijving
Artikelnummer 69300-2020
Producent Giacosa Fratelli
Classificatie DOC Barbera d'Alba
Soort Wijn Volle rode wijn
Druivenras(sen) barbera
Land Italië
Wijnregio Piëmonte
Karakter Robijnrood. Complexe geur waarin leer, paddenstoelen en aardse tonen te vinden zijn. Aangenaam droge smaak, sappig rood fruit, robuust. Perfect in balans en met een fluweelzachte afdronk door de rijping in eikenhouten vaten.
Wijnbereiding 'Maria Gioana' is een speciale wijn, gemaakt van zeer oude wijnstokken, gelegen in de beste wijngaarden van Giacosa Fratelli. Het betreft hier 3 kleine perceeltjes waarvan alleen in de beste wijnjaren 'Maria Gioana' gemaakt wordt. Na een korte vergisting van 6 dagen rijpt de wijn 12 maanden op houten barriques van Frans eiken.
Gebied gegevens Piëmonte, letterlijk 'aan de voet van de bergen' omvat een groot wijngebied in Noordwest-Italië, ten zuidoosten van de stad Turijn. Het is een ruig gebied, beschut door de Alpen met een streng klimaat, erg heuvelachtig, diverse bodemtypen, sterk agrarisch met veel kleine wijnbedrijven. De moscato druif geeft hier een verleidelijk zoete, licht mousserende witte wijn, zeer populair in de export. Het sterke imago dankt de streek echter aan de rode nebbiolo druif, waar de beroemde Barolo en Barbaresco wijnen van gemaakt worden. Maar vlak ook de steeds beter gemaakte wijnen van de barbera druif niet uit, terwijl de dolcetto (helaas) nog teveel door de lokale bevolking wordt gedronken. Barbera d’Alba omvat 1.600 ha wijngaarden en mag worden aangeplant tot 650 m hoogte. Barbera uit Alba stond vroeger vooral aangeplant op minder geschikte plaatsen voor nebbiolo maar krijgt terecht de laatste tijd steeds meer aandacht.
Gegevens producent Giacosa Fratelli is een familiebedrijf, opgericht in 1895 door Giuseppe Giacosa. In de jaren 60 kwamen de broers Valerio en Renzo (Giacosa Fratelli betekent de broers Giacosa) in het bedrijf. Nu staan hun zonen Maurizio en Paolo aan het roer. Men bezit 50 ha, de jaarlijkse productie ligt rond de 600.000 flessen. Bij Giacosa staat het milieu voorop, geen chemicaliën in de wijngaard, hergebruik van water, 100 zonnepanelen, compensatie van CO2 uitstoot enz. De kelderapparatuur is uiterst modern. In 2012 werden grote eiken vaten van Frans eikenhout in de kelder gebouwd. De vinificatie is overwegend klassiek, een lange inweking/gisting met rijping op gebruikt hout. Sommige van hun wijngaarden worden gerekend tot de beste van het gebied, voor Barbaresco met name de 'Gianmaté' en 'Mandorlo' bij Castiglione Falletto, waar hun Barolo wordt gemaakt.
Serveren bij Alle rode vleesgerechten, kalfsvlees, lamsvlees, wild, eend, stoofgerechten, risotto's, paddenstoelengerechten en pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur 18ºC
Overige informatie Maria Gioana is een dame uit de 19e eeuw, die bezongen werd in een wijnlied. Ze dronk zoveel wijn dat er nooit een dokter nodig was haar van haar kwaaltjes af te helpen.
Allergeen sulfieten
Producent website giacosa.it