Van de druiven wordt eerst wijn gemaakt, die vervolgens gedistilleerd wordt. Dan vindt de rijping plaats in houten vaten van 400 tot 450 liter, afkomstig van eiken uit de omgeving, t.w. Gascogne en Limousin. Eerst in nieuwe vaten, daarna in gebruikte. Hoe langer Armagnac rijpt, des te zachter en plezieriger de smaak. Sommige Armagnac's rijpen wel tot 50 jaar op hout, daarna gaan ze in grote flessen, genaamd Dames-Jeannes. Deze worden, vanwege hun kostbaarheid, bewaard in een beveiligde, afgesloten ruimte, genaamd "Le Paradis".
Gebied gegevens
Zo’n 165 kilometer ten zuidoosten van Bordeaux ligt het zacht glooiende gebied van de Armagnac. Het gebied is verdeeld in de Haut-Armagnac, de Ténarèze en de Bas-Armagnac. De laatste twee zijn het belangrijkst en dan vooral de "Grand-Bas", dit is het noordelijkste deel van de Bas-Armagnac, waar de bodem zanderig is. Ook Veuve Goudoulin is hier gevestigd. Armagnac heeft altijd een beetje in de schaduw gestaan van Cognac, dit kwam o.a. door het vervoersverbod in vroeger tijden van wijnen uit de gebieden Gascogne, Cahors etc. naar de haven van Bordeaux. Dit was om de eigen markt in Bordeaux te beschermen. En nog steeds wordt er buiten Frankrijk 20 maal zoveel Cognac als Armagnac gedronken. Toch heeft Armagnac diverse voordelen, zo hebben de Armagnaçais het recht om hun distillaten met jaartal aan te bieden. En er zijn nog steeds veel individuele domeinen, die met hun karakteristieke Armagnac veel liefhebbers aan zich weten te binden. Dit in tegenstelling tot Cognac, waar het aanbod gedomineerd wordt door de grote merken.
Gegevens producent
Madame Veuve Goudoulin startte met de verkoop van Armagnacs van het familiedomein Domaine de Bigor in de Bas-Armagnac in 1935. Ook bood ze mondjesmaat Armagnac aan van oude jaargangen, die eerdere generaties Goudoulin hadden opgekocht bij diverse boeren. Zelfs nu zijn er nog Armagnacs in voorraad van ruim 100 jaar oud. In 1967 nam haar kleinzoon Jacques Faure de zakelijke leiding over, terwijl Christian Faure het wijngoed van 18 hectare leidt. In 2009 is het bedrijf overgenomen door Michel Miclo, een distillateur van eau de vie's in de Elzas. De traditionele aanpak is door deze overname gegarandeerd. De Armagnac van Goudoulin wordt in veel sterrenzaken in Frankrijk geserveerd, daarnaast wordt succesvol de Aziatische en Russische markt bediend. Het assortiment van Goudoulin omvat o.a. de volgende Armagnacs: Bas Armagnac Tradition, gem. leeftijd tussen de 3 en 5 jaar. Bas Armagnac V.S.O.P., gem. leeftijd tussen de 8 en 10 jaar (wettelijk 4). Bas Armagnac Hors d’Age, gem. leeftijd tussen de 15 en 20 jaar (wettelijk 10). En verder de Armagnac met jaartal van zelfs begin 20e eeuw of ouder.
Serveren bij
Als digestief.
Serveertemperatuur
Kamertemperatuur
Overige informatie
Goudoulin heeft een minimale voorraad Armagnac op fles, de voorraad blijft zo lang mogelijk op vat.