Geel van kleur met een mooie diepte. In de geur aroma’s van subtiel geel fruit met iets florale tonen en kruidigheid. Een volle smaak met een fijne frisheid en mineraliteit ondersteund door fijne zuren.
Wijnbereiding
Op een oostzuidoost gelegen wijngaard bij Margré, op een glooiende helling worden de druiven handmatig geoogst. Na binnenkomst van de druiven vindt een strenge selectie plaats. Aansluitend persing en natuurlijke klaring van de most. Daarna vergisting op roestvrij staal (ongeveer 3 weken) met 5 maanden rijping op de lie (bezinksel) in staal. Geen malo en na een lichte filtering wordt de wijn gebotteld.
Gebied gegevens
Alto Adige, ofwel Südtirol, ligt in Noord-Italië in de provincie Bolzano, tegen de Oostenrijkse grens. Vroeger was dit gebied in Oostenrijks bezit, vandaar dat de voertaal hoofdzakelijk Duits is. Een kwart van de bevolking is Italiaanstalig en een klein deel spreekt Ladinisch (verwant aan Reto-Romaans). De provincie vormt samen met de provincie Trentino een autonome regio binnen Italië. Het wijngebied (5.300 ha) is vernoemd naar de rivier de Adige en ligt in de Zuid-Alpen. De wijnbouw hier is zeer oud en stamt nog van voor de Romeinse tijd, veelal volgens het pergola-systeem, met omhoog geleide wijnstokken. Het koele Alpenklimaat en de hoog in de bergen gelegen wijngaarden zorgen voor een opmerkelijke frisheid in de wijnen, ze zijn zeer elegant en aromatisch. De bodem bestaat hier voor een groot deel uit morenen, grote stenen, graniet en kiezel-leem. De aangeplante druivenrassen zijn van overwegend Franse en Duitse oorsprong, lokale rassen zijn o.a. de lokaal populaire schiava (vernatsch), manzoni en lagrein. Het wijngaardbezit is zeer versnipperd, 15 coöperaties maken 75% van alle wijn. Ondanks de Duitse benamingen zijn bijna alle wijnen er droog.
Gegevens producent
Nals Margreid is opgericht in 1985 toen de wijnhuizen van Nalles (1932) en Magre (1954) de krachten bundelden. Momenteel behoort het tot de absolute topproducenten van Alto-Adige. De in 2011 totaal nieuw opgetrokken wijnkelder is een architectonisch hoogstandje van grote schoonheid. In de vinificatieruimtes doet de zwaartekracht haar werk om zo min mogelijk te hoeven overpompen. De druiven komen van 160 hectare die worden verbouwd door 140 wijnboeren waar hoge eisen aan worden gesteld met betrekking tot respect voor natuur en milieu. Er wordt alleen gewerkt met ecologische bestrijdingsmiddelen om een natuurlijk evenwicht te bereiken in de wijngaard. Wijnmaker is de gedreven Harald Schraffl. Het gemiddeld bezit aan wijngaarden is bij de leden iets meer dan 1 ha en is veel te klein om er zelf wijn van te kunnen maken en van te kunnen leven. Veel boeren telen daarnaast ook nog ander fruit en zijn vaak werkzaam in het plaatselijke toerisme (zoals kamerverhuur etc).
Serveren bij
Een waaier van gerechten, vis, schaal- en schelpdieren, lichte vleesgerechten, gedroogde hammen, pasta's, Thaise en Mediterrane keuken, salades, groentegerechten en milde witflora en geitenkaas.
Serveertemperatuur
10 à 12ºC
Overige informatie
Het mediterrane-alpine klimaat wordt hier ondersteund door de Ora, een wind die zich elke middag opbouwt rond het Gardameer en richting het noorden trekt. Schimmels hebben hierdoor weinig kans in de wijngaard. De wijngaarden zijn gelegen in Magrè waar de witte kalkrijke grindbodems een hoog humusgehalte hebben.