Bijna donkerrood van kleur, complexe geur waarin rozen en klein rood fruit. Volle aandronk, veel sap, gezond rood fruit, intens en soepel van smaak, rijke wijn, licht zwoel met bijna kersig fruit. Mondvullend en met zachte tannines in de afdronk.
Wijnbereiding
De gamay druif is bijzonder geschikt voor de macération carbonique méthode (inweking met CO2 zonder gebruik van sulfiet) of de semi-carbonique méthode. Simpel gesteld vindt hierbij in een afgesloten tank een intracellulaire gisting plaats binnen de nog intacte druif via enzymen. Er ontstaat koolzuur (CO2) onderin de tank waardoor in de intacte bessen die intracellulaire omzettingen plaatsvinden met als gevolg sap met veel kleur en weinig tannine en enkele procenten alcohol. Aansluitend vindt op 28 ºC met druifeigen gisten de alcoholische gisting plaats. Het hele proces duurt 11 tot 13 dagen en er vindt dagelijks een remontage plaats. Door deze manier van gisting krijgt men een soepele wijn met zachte tannines en optimaal fruit in geur en smaak. Bijna alle rode Beaujolaiswijnen worden op deze manier gemaakt. Na de alcoholische gisting volgt de natuurlijke malo en rijpt de wijn gedurende 12 maanden op grote eiken vaten. De wijn wordt niet geklaard en gefiltreerd voor botteling.
Gebied gegevens
Het gebied van de Beaujolais (18.000 ha), genoemd naar de stad Beaujeu, ligt ten zuiden van de Bourgogne, tussen de steden Mâcon en Lyon. Vooral in het noorden van de Beaujolais bevat de bodem veel graniet. Hier komen de beste wijnen van de Beaujolais vandaan, de zogenaamde Cru’s van de Beaujolais. Alle rode wijnen worden hier van de gamay druif gemaakt, er is tevens een kleine productie witte Beaujolais (300 ha) van de chardonnay druif. Fleurie (820 ha) wordt wel de meest vrouwelijke onder de Cru's genoemd. De gamay druif is bijzonder geschikt voor de Macération Carbonique méthode (inweking met CO2) of de semi-Carbonique méthode. Bijna alle rode Beaujolaiswijnen worden op deze manier gemaakt. Deze methode wordt gebruikt in veel wijngebieden, o.a. de Languedoc/Roussillon maar ook in andere landen in en buiten Europa. Alle rode Beaujolaiswijnen kunnen ingedeeld worden in drie verschillende classificaties: 1. Beaujolais (3.200 ha): de eenvoudigste soort, kan uit het hele gebied komen, 2. Beaujolais-Villages (6.000 ha): een duidelijk betere kwaliteit, afkomstig uit ongeveer 40 in de wijnwet genoemde dorpjes, 3. De zogenaamde Cru's uit de Beaujolais (5.800 ha): 10 in de wijnwet met naam genoemde dorpjes, waar de allerbeste wijnen vandaan komen.
Gegevens producent
Domaine des Marrans bestaat sinds 1970 en is eigendom van de familie Mélinand. Het is een middelgroot familiebedrijf van 19,5 ha gelegen in het glooiende landschap in het pittoreske dorpje Fleurie. Naast wijngaarden in Fleurie bezit men ook wijngaarden in Morgon, Chiroubles en Beaujolais (Villages). Verder maakt men een klein beetje Beaujolais Blanc. Vader Jean-Jacques en zoon Mathieu (sinds 2008 in het bedrijf) bewerken de oude wijngaarden met respect voor de natuur. In de wijnkelder wordt zo minimaal mogelijk ingegrepen en traditioneel gevinifieerd. Moeder Liliane houdt zich bezig met de commercie en de Chambres d’Hôtes. De wijngaarden zijn traditioneel met 9.000 tot 10.000 stokken per ha beplant, gobelet gesnoeid en bevinden zich voornamelijk op granieten bodems. Mathieu heeft na zijn studie oenologie ervaring opgedaan in Australië en Nieuw-Zeeland en maakt zuivere, intens vol en fruitige wijn met veel respect voor de natuur.
Serveren bij
Kalfsvlees, lam, blank tam/wild gevogelte, konijn, eend, diverse bereidingsmogelijkheden, groentegerechten, milde tot pittige kazen, zeer geschikt om iets te koeler te serveren.
Serveertemperatuur
14 à 16ºC
Overige informatie
Het perceel ‘Les Marrans’ ligt op 300 m hoogte en omvat 4 ha, heeft een zuidelijk en oostelijke expositie en ligt in het hart van de AOP Fleurie. De wijngaard met roze granieten stenen is ruim 45 jaar oud en wordt biologisch behandeld. Tevens wordt ieder jaar in november (mag vanaf de derde donderdag verkocht worden) de Beaujolais Nouveau/Primeur gepresenteerd, deze wordt uitsluitend in de handel gebracht als Beaujolais of Beaujolais Villages.