Licht rood van kleur, lichte intensiteit. In de geur klein rood fruit als kers. In de smaak bijna bloemig, wat paprika, sappig, trekdrop en een klein zoetje. Plezierig na met voldoende lengte.
Wijnbereiding
De druiven worden per soort apart gevinifieerd en vergisten op rvs. De cabernet cortis vergist en macereert daarna gedurende 3 weken bij 25ºC. Geen malo wat uitzonderlijk is. Daarna wordt de wijn geblend, gestabiliseerd en gebotteld op fles.
Gebied gegevens
Haspengouw ligt tussen Hasselt en Luik en omvat de gemeenten Alken, Bilzen, Borgloon, Gingelom, Heers, Herk-de-Stad, Herstappe, Hoeselt, Kortessem, Nieuwerkerken, Riemst, Sint-Truiden, Tongeren en Wellen. Het gebied is gekwalificeerd als kwaliteitswijn met Beschermde Oorsprongsbenaming (vroeger GOB (Geografische Oorsprongsbenaming), nu BOB). De toegelaten druivenrassen zijn müller-thurgau, kerner, siegerrebe, pinot gris, chardonnay, riesling, auxerrois, pinot noir, pinot blanc, optima, ortega, dornfelder, würzer, bacchus, schönburger, domina, bianca en regent. Maximale opbrengst: 55 hl/ha. Als men andere rassen toevoegt (bv niet genoemde schimmelresistente rassen) dan classificeert men de wijn als BGA Vlaamse Landwijn of Belgische Wijn. De grond en de ondergrond in Haspengouw bestaat uit de Haspengouwse leem en mergel. Haspengouw heeft optimale klimatologische omstandigheden en heeft een noordelijke ligging met veel lichturen tijdens de rijpingsperiode. Het specifieke landschap en de Haspengouwse hellingen zorgen bovendien voor een goede afwatering en de juiste inval van de zonnestralen. De Belgische wijnbouw is weer helemaal terug van weg geweest.
Gegevens producent
Op het domein dat sinds 1907 in familiebezit is plantte Prof. Dr. Ghislain Houben in 2002 de eerste wijnstokken. Op dit moment omvat Domein Hoenshof 6,5 ha wijngaard met in totaal 30 verschillende druivenrassen. Zoon Jeroen maakt samen met zijn vader de wijnen en ze schuwen geen experiment. Resultaat is wijnen met verrassende blends tussen traditionele- en schimmelresistente rassen, eigentijdse- en moderne namen en etiketten en gebruik van diverse technieken bij de vinificatie. Zo maakt men ook ijswijn via cryo-extractie van appel, peer, aardbeien, kruisbessen en kersen. Zowel druiven als het ijswijnfruit wordt ook gekocht bij 6 boeren uit de omgeving. In 2022 is Hoenshof bio gecertificeerd en de productie bedraagt ongeveer 150.000 l per jaar. Men maakt naast stille wijnen ook mousserend en cider. Naast de eigen wijnen maakt Jeroen ook de wijnen van Domein Helshoven. Zijn vriendin Jytte is zijn rechterhand en zorgt dat alles zo professioneel mogelijk verloopt op het domein. Hun filosofie is om kwaliteitswijn te maken: kwaliteit boven kwantiteit.
Serveren bij
Combineren met lichte vleesgerechten en gevogelte, stoofschotels van gevogelte en jong lam, licht gekoeld bij stevige visgerechten, charcuterie, pasta's, risotto, groentegerechten met paddenstoelen, harde kaas zoals Manchego, Cheddar of oude Goudse kaas.
Overige informatie
Cabaret noir is een schimmelresistente kruising tussen cabernet sauvignon en een resistent ras gekweekt door de Zwitser Valentin Blattner, cabernet cantor een Duitse ingewikkelde schimmelresistente kruising uit Freiburg tussen oa chancellor x (merzling x (zarya severa x muskat ottonel)) en de cabernet cortis een schimmelresistente kruising van cabernet sauvignon en solaris. Allemaal hybriden dus.