Middeldiep robijnrood met granaat-oranje tonen. Geurend naar fruit waaronder gekonfijte kersen, pruimen, aardbeien en frambozen. Gecombineerd met het fruit zijn er ook donkerdere tonen van chocolade, hazelnoten, zoethout te proeven met hinten van kruiden, kaneel en vanille. De tannines zijn aanwezig maar niet drogend. Fijne zuren zorgen voor een lange afdronk.
Wijnbereiding
De stokken zijn gemiddeld ongeveer 25 jaar oud, in de 2e helft van oktober worden de druiven met de hand geplukt. De vergisting met natuurlijke gisten van de druiven is op 25 ºC voor 18 dagen met de ontsteelde druiven. Daarna rijpt de jonge wijn voor 36 maanden in Slavonische eikenhouten vaten van 15 en 30 hl. Elk jaar wordt 10% vernieuwd. Decanteren in een karaf wordt aanbevolen.
Gebied gegevens
Piëmonte (letterlijk 'aan de voet van de bergen') omvat een groot wijngebied ten zuidoosten van de stad Turijn, in Noordwest-Italië. Een van de deelgebieden is Barolo, genoemd naar een dorpje met dezelfde naam. Het gebied omvat 1.700 ha wijngaard, ruim 750 wijnboeren zijn er actief. De bodem in het oostelijk deel van het Barologebied met de dorpen Castiglione Faletto, Serralunga d'Alba en Monforte is van maritieme oorsprong en bevat kalkhoudende mergel en ijzer. Hierdoor zijn de wijn vol en stevig, hebben veel kleur en kunnen goed rijpen. Dit in tegenstelling tot het westelijk deel met de dorpen La Morra en Barolo, waar de bodem meer magnesium en mangaan bevat, waardoor de wijnen aromatischer, eleganter en sneller op dronk zijn. Barolo wijnen genieten wereldfaam, samen met de Brunello uit Toscane en de Amarone della Valpolicella zijn het de beroemdste wijnen van Italië.
Gegevens producent
Het is te proeven dat er veel kennis is bij dit kleine familiebedrijf. Echtpaar Nicola Argamante en Loredana Addari zijn beiden afgestudeerd in wijnbouw en oenologie en gespecialiseerd in de nebbiolo druif. Loredana in het laboratorium en Nicola in de wijngaard waar hij als agronoom-consultant heeft gewerkt voor meer dan 30 uitstekende wijndomeinen in verschillende delen van Piëmonte. Tegenwoordig is hij de president van het Consorzio dei Vini del Piedmonte, het overkoepelend orgaan van alle Consorzio Piedmontese. Sinds 2005 zijn ze samen volledig werkzaam in het bedrijf dat van 3 naar 11 ha groeide in 2023. De totale productie is slechts 90.000 flessen. Hun twee dochters, Francesca en Vittoria, werken nu ook in het bedrijf. Met nog een medewerker doen ze alles met dit kleine team van 5 personen, van plukken tot vinificatie en de proeverijen in de in 2023 prachtig nieuw gebouwde proeflokaal en opslag dat voor 100% draait op zonne-energie. De kelder ligt in een kleine vallei kijkend aan de achterzijde op de Cru San Pietro en aan de voorzijde de grotere Cru Bussia. De vinificatie is traditioneel en zonder poespas. Spontane fermentatie met natuurlijke gisten tot 24C en gebotteld door zwaartekracht zonder filtratie. Ze maken verleidelijke, elegante nebbiolo's die nu al prettig zijn om te drinken maar voldoende structuur hebben om te kunnen ouderen.
Serveren bij
Alle rode vleesgerechten, kalfsvlees, lamsvlees, wild, eend, stoofgerechten, truffelrisotto's, paddenstoelengerechten en pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur
18ºC
Overige informatie
Ruggeri is de naam van de moeder van Nicola Argamante die als huwelijkscadeau de borg betaalde om het bedrijf en wijngaarden te kopen. Corsini is de naam van de 'borgo', de verzamelnaam voor de paar huizen die bij elkaar staan in de vallei. De productie van deze Barolo is slechts 5.500 flessen per jaar.