Helder geel/groene kleur. In de neus aroma's van jasmijn, dragon en gekonfijt fruit. Uiterst complex in de mond, elegant, warm, zwoel fruit van mango en ananas met in de lange finale een aangename frisheid.
Wijnbereiding
De druiven worden eind september met de hand geplukt. Na een korte inweking en zachte persing volgt voor de sauvignon en de pinot bianco een vergisting op lage temperatuur van 18ºC. in stalen tanks, waar ook de rijping in plaats vindt. Alleen de friulano, die 1/3 van de blend uitmaakt, vergist en rijpt voor enkele maanden op Franse eiken vaten. Na 1 jaar wordt de wijn gebotteld, de flessen rijpen dan nog minimaal acht maanden in de kelder.
Gebied gegevens
Friuli (een kleine 19.000 ha) is een wijnbouwgebied in het uiterste noordoosten van Italië, grenzend aan Slovenië. Het gebied kent verschillende onderverdelingen. De betere wijngaarden liggen wat hogerop in de heuvels, waar vaak mist en nevel voorkomen. De lage temperatuur gedurende de nacht zorgt voor frisse, zuivere wijnen met voldoende spanning. De bodem bevat veel mergel en zandsteen. In het gebied staan internationale druivenrassen aangeplant als sauvignon, chardonnay, pinot bianco, merlot, cabernet sauvignon enz. Daarnaast kent Friuli veel lokale rassen, te weten de ribolla gialla, de friulano, verduzzo en de picolit voor wit en voor rood de schioppettino (ook wel ribolla nera genoemd), de refosco, pignolo en de tazzelenghe. 75% van de productie is wit. Friuli-Venezia Giulia kent een 9-tal DOC’s en 4 DOCG’s. De beste DOC-gebieden zijn Friuli Colli Orientali en Collio. De DOCG Rosazzo behoorde tot 2011 tot Friuli Colli Orientali en is slechts 28 ha groot.
Gegevens producent
Livio Felluga produceert reeds 5 generaties wijnen van het hoogste niveau in noordoost Italië. De wijngaarden lagen in het vlakke laagland nabij Triëst (Istrië) aan de kust. Maar Livio onderkende al snel de kwaliteit van de koele heuvels en in 1953 besloot Livio (1914-2016) grond te kopen in de heuvels nabij Brazzano. Sinds 1956 sieren de flessen het unieke etiket, een oude kaart van de regio. In de loop der tijd werden steeds meer percelen wijngaard bijgekocht op de beste gronden. Momenteel beschikt men over 160 ha wijngaard, waar fantastisch wit en voorbeeldig rood wordt gemaakt. In 2010 werden gebouwen en wijngaarden van het legendarische Abbazia di Rosazzo gepacht, een klooster uit 1070, dat bekend staat als het epicentrum van de wijnbouw in Friuli. Felluga is een familiebedrijf, waarin de vier kinderen van Livio werkzaam zijn met commerciële man Maurizio en wijnmaker Andrea aan het roer.
Serveren bij
Heerlijk bij rijke visgerechten, blank vlees en gevogelte, rijke salades, groentegerechten, antipasti, pasta's en romige wit en roodflorakazen.
Serveertemperatuur
14 à 15ºC
Overige informatie
De Terre Alte wordt sinds 1981 op de markt gebracht en behoort tot de allerbeste witte wijnen van Italië. De naam, letterlijk hooggelegen gronden heeft betrekking op de hooggelegen wijngaarden. Deze wijn heeft tijd (enkele jaren rijping) nodig om zich te ontplooien. Door de jaren heen is Terre Alte door vakbladen als Decanter, Gambero Rosso, Robert Parker etc. verkozen tot beste witte wijn van Italië.