Licht goudkleurige, helder fonkelende wijn. De geur is intens, een boeket van lindebloesem, iets van honing, kweepeer en rijpe tonen. In smaak een mooie balans tussen zuren en romigheid. Enigszins mineraal met veel bloemigheid en aroma’s van rijp wit fruit en kruiden.
Wijnbereiding
De met de hand geoogste trossen worden in z’n geheel geperst en komen uit de Locse en Diókút wijngaarden. De furmint fermenteert in Hongaars eiken, de hárslevelü in RVS tanks. Hierna worden ze gemengd, waarna nog een rijping van drie maanden plaats vindt in gebruikte houten vaten.
Gebied gegevens
Tokaj (gebied heette vroeger Tokaj Hegyalja, de Tokay heuvels) is het meest noordoostelijke wijngebied van Hongarije. Het gebied is zeer smal en bijna 100 km lang, 5.840 ha zijn beplant met de wijnstok. De wijngaarden lopen gedeeltelijk door in Slowakije waar ook (Slowaakse) vaak meer oxidatieve Tokajsky wordt gemaakt. Door de aanwezigheid van de rivieren de Bodrog en de Tisza aan de voet van de uitlopers van de Zemplèn bergen heeft dit gebied een zeer gunstig micro klimaat. De bodem is een mengeling van diverse vulkanische gesteenten met löss, waardoor de verschillende wijngaarden een eigen karakter hebben. Dankzij de lange warme herfstperiodes, met ochtendnevels van de rivieren, worden in Tokaj al sinds de 16e eeuw zoete wijnen met botrytis gemaakt. Zes druivenrassen zijn toegestaan, de grootste met 60% aanplant is de furmint, hárslevelü (30%), sárgamuskotály oftewel de muscat à petit grains met 5% en de zéta, kövérszölö en kabar die samen ook 5% uitmaken. Het is een uniek gebied met de productie van fraaie droge wijnen tot de meest nobele zoete wijnen van de wereld. Sinds 2002 is het wijngebied Tokaj Unesco werelderfgoed.
Gegevens producent
De familie Béres, in Hongarije zeer bekend van het homeopathische geneesmiddel Béres Druppels, heeft in 2002 het wijndomein in Erdöbenye gekocht. Inmiddels staat er een zeer modern wijnbedrijf met een wijnkelder voorzien van de modernste apparatuur. Van de 45 ha wijngaarden, die geheel rond het wijnbedrijf liggen, worden zeer karakteristieke droge, halfzoete en zoete Tokaj wijnen gemaakt. De jaarlijkse productie bedraagt 100.000 flessen. De familie is zeer begaan met de tradities van wijnmaken en het wijngebied Tokaj in het algemeen. Een jong, dynamisch bedrijf dat veel waarde hecht aan kwaliteit.
Serveren bij
Bij blank gevogelte, (zoetwater) vis, gerechten uit de Aziatische en Arabische keuken, groente/paddenstoelen gerechten.
Serveertemperatuur
10 à 12ºC
Overige informatie
Naparany betekent zonnegoud en verwijst naar de kleur van de wijn. Sinds 1730 is Tokaji een officiële herkomstbenaming en daarmee de eerste regio ter wereld.